Бившият защитник на ЦСКА Галин Иванов, който е скаут в ЦСКА 1948 от миналия сезон, даде интервю за официалния сайт на клуба. В него той коментира идването на Любо Пенев в отбора, работата с легенди като Ради Здравков и Спас Джевизов, а накрая се върна и към най-силните си години с "червената" фланелка.
 
- Г-н Иванов, на терена бяхте интелигентен бранител, който носеше с гордост капитанската лента на ЦСКА и влизаше смело във всяка битка. Какъв сте днес като скаут на клуба? 
 
- Общо взето същият. Като скаут на ЦСКА за мен е важно да набелязвам възможно най-добрите попълнения за клуба. Тук няма място за компромиси. ЦСКА заслужава да има силен състав, и аз и колегите ми осъзнаваме отговорността, която носим. Силно се надявам новите ни попълнения да спомогнат за постигането на успехи, с които да радваме феновете на отбора. Така, както ги радвахме тогава. 
 
- Кое ви подтикна да станете част от клуба през ноември миналата година и какви са наблюденията ви сега от гледната точка на скаут и легенда на ЦСКА? 
 
- Приех да стана част от отбора, без да се замисля. От една страна организацията и стратегията на клуба ме впечатлиха моментално. В същото време ЦСКА винаги е имал своето голямо място в сърцето ми. Емоциите и всички спомени, свързани с червената фланелка, ме доведоха тук. Все повече армейски легенди избират да станат част от нашия клуб, за което съм много щастлив. Това доказва, че днес ЦСКА е стъпил здраво в настоящето, като не забравя и за миг миналото, но и гледа смело към бъдещето, за което вярвам, че можем да бъде оптимисти. Атмосферата в отбора е прекрасна. Всички сме като едно семейство и всеки ден доказваме, че сме тук заедно в името на ЦСКА! 
 
- Имахте възможност да играете с новия старши треньор на тима - легендата Любослав Пенев, рамо до рамо в ЦСКА в началото на този век. Можем ли да очакваме още по-силен състав на "червените" през новия сезон с него начело? 
 
- Да, категорично. Любо Пенев е една от най-емблематичните фигури за ЦСКА и българския футбол. За качествата му като състезател и специалист няма какво да говоря. Той отдавна се е доказал както у нас, така и в Европа. Истински лидер, за когото думата загуба просто не съществува. Неговият професионализъм и високите му цели със сигурност ще тласкат мен и всички негови колеги в клуба да постигаме все по-добри резултати и да гоним все по-високо ниво в работата си. Всеки играч пък може само да попива от всяка тренировка с него. Знам много добре какво може и че всеки негов съвет ще бъде безценен за момчетата. 
 
- Като скаут на клуба работите пряко с още две големи имена в "червената" история - Радослав Здравков и Методи Томанов. Как протича комуникацията с тях и успявате ли да сформирате силен екип заедно? 
 
- С хора като тях е удоволствие да се работи. Истински отдадени на армейската идея и в същото време, доказали се професионалисти в сферата. Двамата взимат дейно участие, що се отнася до селекцията на играчи за първия, втория и третия състав на ЦСКА. За подбора на футболисти ни помага още едно доказало се име в българския футбол от близкото минало - Том, който е мой колега в отдела за скаутиране. Той е с отлични контакти както у нас, така и в чужбина. Тук е моментът да отбележим и присъствието на още двама легендарни армейци в редиците ни - Спас Джевизов и Методи Деянов. Те са отговорни за привличането на млади футболисти за детско-юношеските ни отбори, както и за ръководството на школата ни. Вярвам, че с тях двамата и с административния директор на ДЮШ - Стефан Сотиров, Академията на ЦСКА е в сигурни ръце. Ние пък ще спомогнем с каквото можем за прехода на младите играчи към мъжкия футбол и за това те да получават достатъчно шансове в третия, втория и първия отбор. 
 
- Говорейки за младите футболисти, имате ли поглед върху армейските таланти и какво смятате за политиката на клуба да налага смело български момчета в съставите си? 
 
- Това е политика, която всеки отбор в България би трябвало да следва. Мога само да бъда горд, че съм част от клуб, който вярва в родните състезатели и работи с мисъл за по-доброто бъдеще не само на нашия отбор, но и като цяло на българския футбол. Темата с броя на чужденците в първенството ни е актуална и до днес. Всеки клуб трябва сериозно да обърне внимание на развитието на млади български състезатели, защото само така можем да имаме силен национален тим. Именно това е и един от доводите на ЦСКА за създаването на втори и трети отбор. Наблюдавам ежедневно изявите на младите ни играчи и съм силно обнадежден, че сред тях има качествени и амбицирани момчета. 
 
- Двама специалисти с огромен потенциал пък застанаха начело на втория и третия отбор на клуба - Валентин Илиев и Даниел Моралес. Едва ли има по-точни хора, които да бъдат отговорни за проправянето на пътя за младите състезатели в ЦСКА. Съгласен ли сте? 
 
- Определено силни попълнения в треньорските ни щабове. Вальо Илиев е поредната легенда на ЦСКА, която избра да се присъедини към нас. Познаваме се отлично. Той познава добре и клуба, тъй като вече е ръководил ЦСКА. Носеше специална харизма като играч, която запази и като наставник. С човек като него в дублиращия състав съм сигурен, че дисциплината ще бъде на много високо ниво, което пък е много важно при развитието на младите футболисти. Дани Моралес пък е страхотен специалист, който постепенно трупа все повече опит и не спира да се учи. Всички ние ги приветстваме в клуба и им пожелаваме много успехи с ЦСКА, каквито те заслужават! 
 
 
- Летният трансферен прозорец е период, в който със сигурност скаутското звено има много работа. Можем ли да очакваме още попълнения в най-скоро време? 
 
- Не спираме да работим и да набелязваме футболисти за първия, втория и третия тим. Ежедневно наблюдаваме видеа и анализираме показатели, за да можем да подберем силни играчи на нужните позиции. В първия състав определено има няколко места, където можем да подсилим отбора, но вече сме набелязали потенциални попълнения и сега остава само да се постигнат нужните договорки със състезателите и можете да очаквате хубави новини, що се отнася до трансфери. 
 
- Връщам ви за миг към годините, в които вие защитавахте емблемата на ЦСКА като футболист. Що за чест и отговорност е да носиш червената фланелка? 
 
- Огромна чест, огромно удоволствие и голяма радост. Прекарах прекрасни осем години в ЦСКА като футболист, а после и осем години като треньор. Постигнах най-големите успехи в кариерата ми като играч. Спечелихме две шампионски титли, както и две Купи на страната. Играхме и силно в Европа срещу отбори като Блекбърн, Шахтьор (Донецк), Милан. Мога да кажа само, че в тези над 160 мача, които записах за ЦСКА, винаги съм оставял душата си на терена. За мен отборът и каузата бяха над всичко. Старая се да бъде така и днес и пожелавам на младите Армейци да се чувстват по същия начин! 
 
- Колко се промени футболът оттогава? Често се говори за мястото на парите в играта, комерсиализацията и превръщането на този спорт в бизнес. 
 
- В наши дни футболът е съвсем различен. Докато тогава играехме основно за феновете и удовлетворението у самите нас, днес състезателите няма как да не мислят и за избирането на точния мениджър, който да работи за интересите им, както и като цяло за финансовия аспект от футболните си кариери. И ги разбирам напълно. Не трябва обаче парите да ги главозамайват и да ги карат да гледат на този спорт само като на работа. Нека не забравяме, че футболът е създаден, за да носи удоволствие - както на хората по трибуните, така и на тези на терена. 
 
- И за финал - представя ли си Галин Иванов живота си без футбола и ЦСКА? 
 
- Никога не бих могъл да си го представя. Посветих 16 години на ЦСКА. Футболът и "червената" идея са били стълбът около който винаги се е въртял моят живот. Така е и днес, което може само да ме прави щастлив и удовлетворен. Благодаря на ръководството на ЦСКА за шанса, който ми се предоставя, да работя с подобни легендарни фигури по възраждането на армейския дух. Ще направим всичко по силите си, за да виждате все по-класен ЦСКА!